Descoperirea Eului Superior și evitarea repetării ciclului dificultăților – perspectiva unui psihoterapeut

Ați simțit vreodată că vă aflați într-un cerc vicios în ceea ce privește evoluția voastră personală? Vi s-a întâmplat să repetați o situație dificilă pe care credeați că ați încheiat-o deja? În acest articol, vom explora conceptul că toate dificultățile de natură fizică, emoțională sau mentală au la bază cinci răni importante: respingerea, abandonul, umilirea, trădarea și nedreptatea. În calitate de psihoterapeut, îmi propun să vă îndrum către descoperirea Eului Superior, acea ființă adevărată care cunoaște cu adevărat nevoile voastre, pentru a vă ajuta să trăiți în iubire, fericire, armonie, pace, sănătate, bunăstare și bucurie.

Fiecare dintre noi are aceeași misiune atunci când venim pe lume: aceea de a trăi o serie de experiențe până când le acceptăm și ne iubim pe noi înșine, trecând prin ele. Cu toate acestea, atâta timp cât o experiență este trăită în non-acceptare, adică fiind judecată, învinovățită, însoțită de teamă, regret sau oricare altă formă de respingere, oamenii atrag în mod constant circumstanțele și persoanele care îi fac să retrăiască aceeași experiență. Este ca și cum am experimenta același tipar de eveniment de mai multe ori pe parcursul vieții noastre.

Acceptarea unei experiențe nu înseamnă că acea experiență este preferată sau că suntem de acord cu ea. În schimb, este vorba de a ne acorda nouă înșine dreptul de a experimenta și de a învăța din ceea ce trăim. Trebuie să învățăm ce este benefic pentru noi și ce nu este.

Este important să conștientizăm că tot ceea ce hotărâm sau nu, ceea ce facem sau nu, ceea ce spunem sau nu, ceea ce gândim sau simțim va avea anumite consecințe. Astfel, avem posibilitatea să trăim o experiență în acceptare.

Uneori, avem nevoie să repetăm aceeași greșeală sau experiență neplăcută de mai multe ori înainte de a obține voința și curajul necesare pentru a ne schimba. De ce nu înțelegem aceasta de la început? Uneori, Ego-ul nostru alimentat de convingerile noastre ne împiedică să vedem clar.

Nu lăsați Ego-ul să vă manipuleze, acesta încearcă adesea, prin toate mijloacele, să vă convingă că ați încheiat o situație. În realitate, Ego-ul nostru nu vrea să accepte faptul că toate experiențele dificile pe care le trăim au ca unic scop să ne arate că și noi ne purtăm în același fel ca ceilalți.

Oare ați observat că atunci când acuzați pe cineva de ceva, acea personă vă acuză, la rândul ei, de același lucru? Acesta este un fenomen frecvent în relațiile interumane.

Majoritatea copiilor parcurg patru etape importante în dezvoltarea lor:

  1. Descoperă bucuria de a fi ei înșiși.
  2. Simt durerea de a nu avea mereu dreptul de a acționa așa cum doresc.
  3. Trec printr-o perioadă de criză și revoltă.
  4. Pentru a-și reduce suferința, copilul începe să-și creeze o nouă personalitate pentru a se conforma așteptărilor celorlalți. În timpul etapelor trei și patru, dezvoltăm mai multe măști sau noi personalități.

A iubi înseamnă a accepta pe celălalt, chiar dacă nu îl înțelegem complet. Adesea, le reproșăm altora exact ceea ce facem noi înșine, dar ne este greu să recunoaștem acest lucru.

Procesul de evoluție personală poate fi provocator, dar recunoașterea și acceptarea repetării unor modele sau experiențe neplăcute ne pot ajuta să ne eliberăm de ele. Cu ajutorul psihoterapiei și autocunoașterii, putem să descoperim Ego-ul nostru, să ne acceptăm trecutul și să ne îndreptăm către trăirea unei vieți mai pline de iubire, bucurie și înțelegere atât față de noi înșine, cât și față de ceilalți.

Sunt Nicoleta Ionică, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ. Ajut persoanele care nu știu diferența între iubirea sănătoasă, matură, independentă și dragostea obsesivă, dependentă, adictivă, imatură să traiască relații armonioase, împlinite, fără victimizare, agresiune sau frici nejustificate.

Mă găsiți online:

https://www.facebook.com/profile.php?id
https://www.psychologies.ro/psyconect
https://www.psychologies.ro/author

Lasă un răspuns